Rákszűrés

A nőgyógyászati rákos megbetegedések megelőzésére szűrővizsgálatokat ajánlatos végezni. Ezek a vizsgálatok nemcsak a megelőzést, hanem a még korai stádiumú daganatok észlelését is szolgálják. Így lehetőség van a szövetek rákos elfajulásának időben történő felismerésére, és ennek megfelelően a kezelés a daganat korai stádiumában történő megkezdésére.

Nőgyógyászati rákszűrés alatt általában csupán a méhnyakrák szűrését szokták érteni, ami kolposcopos és cytológiai vizsgálat segítségével történik, és gyanú esetén a HPV-meghatározással egészül ki. Azonban a komplex szűréshez tartozik még a bimanuális vizsgálat, a diagnosztikus kismedencei ultrahangvizsgálat, és az emlőszűrés is. A diagnosztikus kismedencei ultrahangvizsgálat során a méh méretét, szerkezetét, a benne lévő nyálkahártya vastagságát, és a petefészkek, petevezetők méretét, szerkezetét vizsgáljuk. A nőgyógyászati szűrővizsgálat elengedhetetlen részét képezi az emlők szűrővizsgálata, mely az életkor és egyéb rizikótényezők figyelembe vételével tapintással, emlő-ultrahanggal és mammográfiával történik.

A Medconnexus Gyógyászati Központban az évenkénti komplex rákszűrés alkalmával egyidőben elvégezzük a méhnyakrák kolposcopos, cytológiai szűrését, a bimanuális vizsgálatot, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálatát, a diagnosztikus kismedencei ultrahangvizsgálatot, és az emlők manuális, emlőultrahanggal vagy mammográfiával történő szűrővizsgálatát. Szükség esetén HPV-meghatározásra is mintát küldünk.