Neurológia


A neurológia (ideggyógyászat) a központi és környéki idegrendszer működésével, vizsgálatával foglalkozó tudomány. A központi idegrendszerhez tartozik az agy és gerincvelő, a környéki idegrendszerhez pedig a végtagokhoz, szerveinkhez futó idegek.
A neurológiai tünetek hátterében állhat elsődlegesen az idegrendszer működésének zavara, azonban gyakran egyéb betegségek következményeként jelentkeznek. Ez utóbbi miatt a neurológia sokszor szorosan együttműködik más társszakmákkal (belgyógyász -diabetológus, idegsebész, érsebész, reumatológus).

Milyen tünetek, betegségek esetén célszerű neurológushoz fordulni?
- fejfájás
- szédülés
- szellemi hanyatlás (Alzheimer kór, egyéb demencia)
- kézremegés, mozgás meglassulása (pl. Parkinson kór, esszenciális tremor)
- járászavar
- gerincpanaszok, végtagokba sugárzó fájdalom, zsibbadás
- stroke-on átesett betegek gondozása, szívérrendszeri betegségben szenvedők esetében stroke megelőzés
- epilepsziás betegek gondozása
- neuropathiás fájdalom
- izomgyengeség

Neurológiai vizsgálat menete!

A vizsgálat a beteg kórelőzményének a felvételével kezdődik, lehetőség szerint a beteg hozza magával a korábbi orvosi dokumentációit, korábbi vagy friss vizsgálati eredmények, laborvizsgálatokat. Nagyon fontos az aktuálisan szedett gyógyszerek listája. A neurológiai vizsgálatot a beteg részletes tájékoztatása, valamint a kivizsgálási és terápiás terv felállítása követi.

Carotis Doppler vizsgálat

A carotis ultrahang az agy vérellátását biztosító nyaki verőereket vizsgálja (érfal állapotát, erek átmérőjét, esetleges szűkületet, elzáródást). Doppler vizsgálat során az áramló vér irányát, sebességét tudjuk meghatározni.

Nyaki ér ultrahang vizsgálat elvégzése történhet szűrő jelleggel, ismert szűkület, fali eltérés esetén rendszeres kontroll céljából. Nem fájdalmas, a beteg részéről érdemi előkészületet nem igényel, amennyiben korábbi lelete van kérem hozza magával.

Az alábbi ismert betegségek vagy tünetek esetén javasolt a nyaki ér ultrahang vizsgálat:
· Stroke
· Átmeneti agyi keringési zavar (TIA)
· Egyensúlyzavar, tartós szédülés
· Magasvérnyomás, cukorbetegség

A vizsgálat eredményétől függően további vizsgálatokat tehet szükségessé.