Hasi ultrahang vizsgálat

Hasi panaszok esetén első lépésként célszerű hasi ultrahang vizsgálatot végeztetni, amely megfelelő előkészület mellett hatékony és teljesen fájdalommentes.
A vizsgálat azon hasban elhelyezkedő szervek megítélésére alkalmas, amelyek nem tartalmaznak levegőt, éppen ezért a gyomor és bélrendszer csak korlátozottan vizsgálható, ezen szervek pontos kivizsgálására más vizsgálómódszerek ajánlottak.
Jól vizsgálhatóak: a máj, epehólyag, epe utak, a hasnyálmirigy, lép, vesék, hasi nyirokcsomók, a kismedencében telt hólyag mellett a húgyhólyag, a női (méh, petefészkek) illetve férfi nemi szervek (prostata).

Hasi vizsgálatot érdemes a reggeli órákban, éhgyomorral végezni, a kismedence vizsgálatához a húgyhólyagot szénsavmentes víz fogyasztásával telíteni.
Délutáni időponthoz a vizsgálatot 5 órás teljes éhezés kell megelőzze, az utolsó étkezés könnyű ételekből állhat (pl.: üres pirítós, joghurt zsemlével, könnyű, szűrt leves); a szénsavmentes víz fogyasztása ekkor is szükséges a telt hólyag eléréséhez.
A nélkülözhetetlen gyógyszerek bevehetőek, illetve aki gázosodásra hajlamos, gázmegkötő tabletták bevételével segítheti, hogy a vizsgálat minél értékelhetőbb legyen.

Ha valamely eltérés tisztázásához további vizsgálatok szükségesek, pácienseinket megfelelő információval látjuk el, hogy minél előbb teljes, pontos diagnózis születhessen.