Endokrinológia


Kedves Pácienseink!


ENDOKRINOLÓGIAI szakrendeléssel bővült a Medconnexus Gyógyászati Központ. Örömmel jelentjük be, hogy Dr. Szarka András PhD. szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos speciális endokrinológiai szakrendelése elérhetővé vált.

Mikor javasolt?

- menstruációs zavarok, meddőség, spontán vetélések előfordulásakor, polycystas ovarium sydroma (PCOS) esetén
- gyermekvállalás előtt
- fokozott szőrnövekedés, zsíros, pattanásos arcbőr, (acne), hajhullás esetén
- testsúly változásakor
- inzulinrezisztencia esetén
- D-vitamin hiány esetén
- változókori panaszok, csontritkulás esetén
- pajzsmirigy problémák gyanújakor

A komplex endokrinológiai kivizsgálás és kezelés a Medconnexus Gyógyászati Központban helyben biztosított: laboratóriumi vizsgálatok, pajzsmirigy-ultrahang, dietetika, csontsűrűség-vizsgálat, testösszetétel analízis

Az időben végzett kivizsgálásnak köszönhetően számos rendellenesség kezelése korábban megkezdhető, így súlyosabb következmények elkerülhetők.

Az endokrinológia a belső-elválasztású, hormont termelő mirigyek (agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a petefészek, a herék, illetve a hasnyálmirigy) betegségeivel foglalkozik. Számos problémát okozhat a belső-elválasztású mirigyek hormontermelésének megváltozása.

Az emberi szervezet harmonikus működésének összhangjáért a neurohormonális rendszer (idegi és hormonális úton történő szabályozás) felel. A hormonrendszer –endokrin rendszer – termeli azokat a hormonokat, amelyek az egyes szervek közötti összehangolt információáramlást biztosítják. Legfontosabb feladata szervezetünk élettani folyamatainak szabályozása, s egyben belső környezeti állandóságának biztosítása a hormonok segítségével. A hormonok a belső elválasztású mirigyek termékei, amelyek a véráramlásba kerülve elősegítik vagy éppen gátolják a különböző szervek működését. A belső elválasztású mirigyek felelősek, hogy a külső és belső környezet változó igényeihez felkészítsék a szervezetet az alkalmazkodásra.

Ebből a komplexitásból fakadóan az endokrinológia egy-egy panasz kórképét gyakran nagyon összetett, és több szervet is érintő problémára vezeti vissza.

Az endokrin rendszer hatásterületei:
Reprodukció
Egyedfejlődés, növekedés
A szervezet belső egyensúlyának fenntartása
Energiatermelés, -felhasználás, és raktározás szabályozása

Mikor forduljunk Endokrinológushoz?

· pajzsmirigy problémák esetén
· gyermekvállalás előtt álló hölgyek pajzsmirigy működésének meghatározása miatt, a teherbeesés esélyének megnövelésére, valamint a spontán vetélések csökkentése céljából
· tejelválasztás, vízháztartás zavarának hátterében álló hormoneltérések megismerésére
· menstruációs zavarok, meddőség, spontán vetélések előfordulásakor, polycystas ovarium sydroma (PCOS) lehetőségének kivizsgálására
· eddig még nem kivizsgált túlsúly, elhízás hormonális hátterének megismerésére
· pattanásos (acne), zsíros arcbőr hormonális okainak megtalálására
· D-vitamin ellátottságukra kíváncsi érdeklődőknek, a D-vitamin szint meghatározását követően személyre szabott D-vitamin-pótlás-, kezelés beállítására, valamint tanácsadás a normális D-vitamin szint fenntartására
· hajhullással, fokozott, kóros szőrnövekedéssel küszködő betegeknek
· inzulin rezisztencia igazolására, és kezelésére
· változó kori panaszok hátterében a hormonális eltérések felderítésére
· magas vérnyomás (hypertonia) endokrinológiai eredetének felderítésére, vagy kizárására
· visszatérő vesekővel (elsődlegesen kalcium-oxalát) rendelkező betegeknek
· osteoporosisos (csontritkulásos) és egyéb csontanyagcsere betegségben szenvedő betegeknek
· a gyakori csonttörés hormonális okainak kivizsgálására
· mellékpajzsmirigy betegeknek kontroll, követési vizsgálatok miatt

Panaszmentesség esetén:
· Gyermekvállalás előtt a pajzsmirigy működésének felderítése céljából, a teherbeesés esélyének megnövelése és a spontán vetélés esélyének csökkentése érdekében
· D-vitamin szint megállapítása érdekében
· Változó kor környékén a csont állapotának felmérése, megismerése végett
· Családban előforduló öröklődési hajlamot mutató endokrinológiai betegségek kizárása céljából (pl. pajzsmirigy betegség, cukorbetegség, csontritkulás)
· A megszokott testsúly változásakor

A nehezen magyarázható elhízás, fogyás tünetei hátterében pajzsmirigy alulműködés vagy túlműködés állhat, melyet laborvizsgálatokkal és ultrahanggal lehet megállapítani.

A mellékpajzsmirigy zavarai a vesekő, csontritkulás kialakulását okozhatják, a vér alacsony vagy magas kalciumszintjével járhatnak.

A pattanásos bőr, a fokozott szőrnövekedés, meddőség, policisztás petefészek szindróma (PCOS), a menstruációs zavarok mögött az inzulinháztartás és a petefészek működésének zavarai állhatnak.

Endokrinológus szakorvoshoz a betegek általában belgyógyász, háziorvos, vagy nőgyógyász felkeresése után kerülnek.

Általános tünetek, mint a fáradékonyság, idegesség, hangulatingadozás, száraz bőr, izzadékonyság, szívdobogás, alvászavar, hasmenés, idült székrekedés, menstruációs zavar hátterében húzódhat a hormonális rendszer zavara is. Amennyiben a családban már előfordult hormonális eredetű megbetegedés, úgy a rizikófaktorok feltérképezése miatt szintén érdemes endokrinológust felkeresni.