Tájékoztatjuk kedves Pácienseinket, hogy egyes fogászati kezelések megkezdéses előtt PCR alapú koronavírusteszt végzése szükséges. A kezelést végző fogorvos egyedileg bírálja el az eseteket és ad tájékoztatást a kezelési terv felállításakor a teszt esetleges szükségességéről.

Gyökérkezelés

A Medconnexus Gyógyászati Központban a fogmegtartó kezelések kiemelt hangsúlyt kapnak, így a gyökérkezelés segítségével reménytelennek tűnő fogak is megmenthetőek. A gyökérkezelés bizonyos esetei kapcsán az orvostechnológia legmodernebb vívmányait, mint a lézeres gyökércsatorna-sterilizálást is alkalmazzuk a jó eredmény elérése, és a fájdalommentes kezelés érdekében.

Ahhoz, hogy gyökérkezelés szó hallatán ne a félelem legyen úrrá rajtunk fontos megismernünk az eljárás lényegét. Elsőként fontos kiemelni, hogy a gyökérkezelés megkezdése előtt egyénre szabott érzéstelenítő eljárást alkalmazunk, aminek köszönhetően a beavatkozás fájdalommentesen végezhető. A gyökér a fognak az a része, amely az állcsontokban helyezkedik el. A gyökerekben 1-1, esetenként 2 csatorna helyezkedik el, melyben a fogat ellátó érzőideg, és erek találhatók, amelyek a foggyökér végén lévő apró nyíláson lépnek be, illetve ki a gyökércsatornából. A gyökérkezelés akkor válik szükségessé, ha a gyökércsatorna valamilyen okból begyullad, sérül.

Leggyakrabban akkor gyullad be a gyökércsatorna, ha olyan mély a szuvasodás, hogy a gyökércsatorna is befertőződik, ilyen esetekben vagy heveny gyulladás zajlik, hidegérzékenységet jelezve, vagy lassan elhal a fogbél különösebb tünetek nélkül, fájdalom és meleg-érzékenység maradhat vissza.

Gyulladás kapcsán felszaporodnak a baktériumok és a szöveti bomlástermékek a gyökércsatornában, esetenként továbbterjedhet a gyulladás a gyökércsúcs körüli szövetekre.

Feltétlenül szükséges, hogy a kórokozókat és a szöveti bomlástermékeket eltávolítsuk a gyökércsatornából, és azt hermetikusan lezárjuk. Első lépésben fel kell keresnünk a csatornák bemenetét. Általában a metszőfogaknak egy gyökércsatornájuk van, a kisőrlők esetén a felső elsőnek kettő, a többinek egy van. A nagyőrlő fogaknál három, illetve négy csatorna szokott előfordulni.

Természetesen bizonyos esetekben az átlagostól eltérő számú, vagy elágazódó gyökércsatornák is előfordulnak.

A gyökérkezelés tervezésénél, annak kivitelezése során, valamint utána lévő kontrollok kapcsán a röntgen-felvétel nagyban segíti a fogorvos munkáját. A gyökércsatorna tisztítása apró fogazott tűkkel, reszelőkkel történik, melynek során eltávolítjuk a fertőződött foganyagot, és egyben ki is tágítjuk a gyökércsatornát. A kitisztított, feltágított gyökércsatornát átöblítjük, fertőtlenítjük, illetve lézer-sugár segítségével sterilizáljuk, mely elöli a kórokozókat, és így a későbbi fájdalmakat csökkenti.

Végleges, bizonyos esetekben ideiglenes töméssel zárjuk a gyökércsatornát megelőzve egy későbbi befertőződést. Amennyiben a gyökérkezelést követően kevés foganyag áll rendelkezésre, akkor csapos műcsonk segítségével állítjuk helyre az eredeti állapotot.