Hajhullás

A hajhullásról röviden:

A hajhullás vagy alopecia férfiaknál és nőknél egyaránt súlyos lelki problémákat okozhat. Hátterében több belgyógyászati jellegű betegség is meghúzódhat, ezért a problémát mindig nagyon komolyan kell venni, alaposan kivizsgálni és kezelni, ha csak lehet.

A hajhullás intenzitásának megítélése meglehetősen szubjektív. A fejbőr 1-1.5 millió szőrtüszőjének normális esetben mintegy 95%-a növekvő, aktív fázisban van. Ez a növekedési fázis a fejen mintegy 1000 napig tart. A maradék 5% nyugalmi fázisban van. Ez az időszak kb. 100 nap. A nyugalmi fázisban levő hajszálak fognak kihullani. A nyugalmi fázisból a hajhagyma ismét az aktív szakaszba kerül, ezáltal egy újabb érési ciklust elkezdve. Normálisan naponta spontán 50-80 hajszál hullik ki. Ennél több hajszál tartós elvesztése már kóros. Előfordulhatnak olyan állapotok pl. lázas betegség, tápanyaghiány, szülés utáni időszak, amikor egy ideig megnő a nyugalmi fázisban levő hajszálak száma és több haj hullik ki. Ez azonban az állapot rendezésével, megszűnésével helyreáll.

A hajhullásnak több típusa létezik, ezek meghatározása nagy jelentőségű, mivel a kiváltó ok a különböző típusoknál más és más.

A hajhullás leggyakoribb fajtája nőknél és férfiaknál egyaránt az ún. androgén alopecia. Ennek hátterében a mindkét nem szervezetében normálisan is termelődő férfi hormonok állnak, melyek szintje vagy megnövekszik különböző betegségek következtében, vagy a hormon szint teljesen normális, viszont eddig nem ismert okból a hajhagymák érzékenysége fokozódik a normális hormonszint mellett.

A hajhullásnak számos egyéb oka is lehet. Két fő csoportot különböztetünk meg: a heges és a nem heges kopaszodást. Vannak betegségek, amelyek nemcsak a haj kihullását, de a bőr hegesedését is okozzák. Ezek maradandó hajvesztéssel járnak. Ilyen kopaszodást okozhat pl. valamilyen sérülés, égés, fertőzés, autoimmun betegség stb. A nem heges kopaszodás lehet foltokban jelentkező és diffúz. Mindegyik forma mögött számos egyéb betegség állhat, ezért alapos kivizsgálás elvégzése indokolt.

A vizsgálat menete:

A vizsgálatok első lépése a beteg alapos, mindenre kiterjedő kikérdezése, a korábbi betegségek, gyógyszerek megismerése. Fontos a fejbőr, köröm egyéb bőrtünetek vizsgálata.

Meghatározásra kerül a hajhullás típusa. Ennek függvényében végezzük a további vizsgálatokat.

Az esetek többségében különféle laboratóriumi és gócvizsgálatokat rendelünk el. Bizonyos hajhullási fajtáknál a beteget megkérjük, hogy legalább egy hétig számolja meg a naponta kihullott hajakat, majd trichogramot, más néven hajdiagramot készítünk.

A trichogram:

Annak meghatározására szolgál, hogy milyen az aktív és a nyugalmi fázisban levő hajhagymák aránya illetve, hogy vannak-e kóros hajhagymák. A vizsgálathoz a betegnek 5 napig nem szabad hajat mosnia és hajkozmetikumot használnia. A vizsgálat elején fésülési próbát tartunk, megszámoljuk a fésülés során kihullott hajakat. Ezután egy csipesszel kitépünk legalább 50 hajszálat a hajas fejbőr különböző területeiről. Ezeket a hajakat vizsgáljuk meg mikroszkóp alatt.