Endometriózis

Mi az endometriózis?

Az endometriózis egy olyan gyakran fájdalommal járó betegség, mely során a méhüreg belsejét borító endometrium, vagy ahhoz hasonló szövet a méhüregen kívül helyezkedik el.

Az endometriózis leggyakrabban a petefészket, a petevezetőket, a méh izomrétegét, a méhet függesztő szalagokat, a kismedencei hashártyát, a hüvely és végbél közötti területet, a beleket vagy a húgyhólyagot érinti. Endometriózis ritkán a kismedence területén kívül is előfordulhat.

A rendellenes helyen lévő endometrium, vagy ahhoz hasonló szövet követi a menstruációs ciklust, melynek során megvastagodik és leválik, azonban nem tud vérzés kíséretében távozni a szervezetből, így csomókat, hegesedéseket, összenövéseket, cisztákat (ún. csokoládécisztákat) hoz létre.

Leggyakoribb tünete a fájdalom, főként a menstruáció alatt, az erős menstruációs vérzés, a menstruációs ciklusok közötti vérzések, a fájdalmas szexuális együttlét, a fájdalmas széklet-, és vizeletürítés. Meddőségi panaszok hátterében gyakran endometriózis áll.

Az endometriózis tüneteinek észlelésekor fontos a mielőbbi diagnózis és egyénre szabott ellátás.

A diagnózis felállításához a hagyományos nőgyógyászati bimanuális vizsgálat mellett fontos a nagy felbontású hüvelyi ultrahangvizsgálat, a laboratóriumi vizsgálatok, bizonyos esetekben MR-vizsgálat, húgyhólyag-, vagy béltükrözés, és kiemelt fontosságú a laparoszkópia (hastükrözés).