Tájékoztatjuk kedves Pácienseinket, hogy egyes fogászati kezelések megkezdéses előtt PCR alapú koronavírusteszt végzése szükséges. A kezelést végző fogorvos egyedileg bírálja el az eseteket és ad tájékoztatást a kezelési terv felállításakor a teszt esetleges szükségességéről.

Fogszabályozás

Mi is pontosan a fogszabályozás?
A fogszabályozás (felnőtt fogszabályozás, gyermek fogszabályozás) kezelés célja az állcsontok és a fogazat funkcionális és esztétikai helyreállítása. A fogazati rendellenesség kialakulásában több tényező szerepel. Az un. anomália lehet örökletes és szerzett és ezek kombinációja is. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés és korai kezelés fontosságát. Tévhit, hogy a fogszabályozás elkezdésének időpontja akkor esedékes, ha már az összes maradófog "kinőtt". A gyermekeket érdemes már 6-8 éves korban az első gyermek fogszabályozás vizsgálatra elhozni. Bizonyos eltérések kezelését és az esetleges rossz szokásokról való leszoktatást már ebben a korban el kell kezdenünk. A korai felismerés nagyon fontos, hiszen ilyenkor még bizonyos rendellenességek még könnyen kezelhetők. Később komplexebb kezelés válhat szükségessé és ez sajnos az ún. növekedési kiugrás után nehezebben lehet kezelni a pácienseket.

A kezelés menete
A megfelelő és körültekintő diagnosztizálás után elkészítjük a kezelési tervet. A diagnózishoz két darab röntgenfelvétel és az állcsontokról lenyomat vétele szükséges. Ezután egy komplex elemzést végzünk, megtervezzük a kezelés menetét.

Két alapvető osztályba soroljuk a fogszabályozó készülékeket:
Kivehető készülékek
A kivehető készülékek lehetnek egyszerű műanyag lemezek, különféle kiegészítő elemekkel, ill. un. funkciós bimaxilláris készülékek, melyek mindkét állcsontot befogó és az izommunkát felhasználó készülékek a fogak mozgatására, valamint az állcsontok növekedésére is hatnak. E készülékeknek fő szerepük az állcsontokra kifejtett hatás, illetve a fogak döntését lehet elérni velük.
Rögzített készülékek
A rögzített készülékekkel már a fogak testes elmozdulását is el lehet érni.
Rögzített készüléktípusok:
- "Hagyományos" fémből készült készülékek (anyaguk rozsdamentes acél), melyek a fogakra vannak fixálva, a bracketteket az ívhez gumikarikákkal vagy fémmel rögzítjük.
- Akinek az esztétika nagyon fontos vagy fémallergiája van választhat porcelán és műanyag bracketteket is.

Felnőtt fogszabályozás
A növekvő esztétikai igényeknek megfelelően a felnőtt fogszabályozás egyre elterjedtebb felnőtt korban. Egy szép mosoly, a megnyerő külső már alapfeltétele modern életünknek. Emellett a rágóapparátus funkcionális stabilitása, a rágóizület egészségének megörzése is nagyon fontos. A felnőtt fogszabályozás kezelésnek nincs felső korhatára, a fogágy állapota a mérvadó tényező, melyet első vizsgálatkor felmérünk. Ha már foghiány is van a szájban, akkor gyakran komplex kezelés szükséges, mely kombinálódhat fogpótlással, valamint konzerváló fogászattal.

Mind a felnőtt fogszabályozás, mind pedig a gyermek fogszabályozás elengedhetetlen feltétele a megfelelő szájhigiéne. Ennek alapja a fogak és a fogszabályozó készülék otthoni tisztitása speciális fogkefékkel, valamint a rendelői professzionális fogtisztitás és az esetleges fogszuvasodások ellátása, tömések cseréje még a felnőtt vagy gyermek fogszabályozás elkezdése előtt.