Chlamydia-szűrés

Chlamydia trachomatis

A Chlamydia trachomatis az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő fertőzés.

A szexuálisan aktív nők 15-25 százalékánál fordul elő élete során chlamydia okozta gyulladás, gyakran tünetmentesen zajlik le a fertőzés, és maradéktalanul meg is gyógyulnak belőle, de az esetek egy nagy részében krónikus gyulladás alakul ki, valamint tünetmentes hordozás.

A Chlamydia trachomatis fertőzés sajátos tünetszegény volta a kórokozó viselkedéséből adódik, gyakran nincsenek semmilyen tünetek. Ez rendkívül megnehezíti mind a páciens, mind az orvos számára a betegség felismerését. Előfordul, hogy tünetek kíséretében jelenik meg a betegség. Ilyenkor a leggyakrabban rendellenes folyás, zavaros, szürkés-fehéres, gennyes méhnyakból eredő váladék, a méhnyak nyálkahártya-ödémája, duzzanata a jellemző. Amennyiben a fertőzés huzamosabb ideig áll fenn, úgy a méhnyakból történő felszálló fertőzés esélye emelkedik. Így érintett lesz a méhnyálkahártya, illetve a petevezeték is. A felszálló fertőzés jellegéből és időben történő előrehaladásából adódnak a késői szövődmények. A kialakuló kismedencei gyulladás következtében károsodhatnak, elzáródhatnak a petevezetők (teljes vagy részleges formában), ezzel csökken a teherbeesés esélye, és gyakran meddőség a következmény. Terhesség vállalása esetén emelkedik a méhen kívüli terhességek aránya, valamint a méhnyálkahártya károsodása miatt nő a vetélés és a koraszülés előfordulási gyakorisága is.

A Chlamydiát gyakran nevezik "néma" kórnak is, mivel a fertőzött nők 65-80 százaléka, míg a férfiak 45-50 százaléka tünetmentes. Ez a betegség legnagyobb veszélye, hiszen nagy százalékban nem kerül felismerésre a rutin orvosi vizsgálatok során. A betegség diagnosztizálására érzékeny laboratóriumi módszer áll rendelkezésre. Elsődlegesen a méhnyakból történő mintavétel, illetve a vizeletsugár elejének vizsgálata alkalmas a kórokozó kimutatására.

A Medconnexus Gyógyászati Központban a Chlamydia trachomatis kimutatására és gyógyszeres kezelésére is lehetőség van.