Laser terápia

Mi is az a lézer?

Maga a lézer (LASER-Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) indukált sugáremisszió útján történő fényerősítést jelent. A lézer fényre a legjellemzőbb, hogy monokromatikus, azaz azonos hullámhosszú, egyforma energiájú, párhuzamos fénynyalábból áll. A lézerek lehetnek sebészi lézerek, amelyekkel vágni is lehet és soft, vagy lágy lézerek, amelyek vágásra nem alkalmasak, de számos más jótékony hatásuk miatt igen nagy az indikációs körük.

Bőrgyógyászati rendelésünkön alkalmazunk diódalézert és soft lézert egyaránt. A diódalézerek segítségével hatásosan tudjuk a hajszálértágulatokat, a "seprűvénákat", a "pókhálóvénákat" kezelni, eltüntetni, mégpedig oly módon, hogy az említett elváltozásokat tápláló vékony visszeret lézersugár segítségével egy néhány perces fájdalmatlan beavatkozás segítségével elzárjuk. Szintén jól kezelhetők a diódalézerrel egyéb érelváltozások, pl. a rubin anyajegyek, tűzfoltok. Tűzfoltokat több alkalommal kell kezelni és a beavatkozást helyi érzéstelenítés előzi meg. A soft lézereknek sebgyógyulást serkentő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Lézersugár hatására a károsodott sejtanyagcsere folyamatok bizonyos szinteken helyreállnak. Alkalmazásukkal több betegség gyógyulási folyamata is felgyorsítható, a fájdalom csillapítható illetve megszűntethető.

Mikor ajánlott a soft lézer alkalmazása?

A bőrgyógyászat és kozmetológia területén a soft lézereket többnyire egyéb terápiás eszközökkel együtt, azok kiegészítőjeként használjuk. Gyakran használjuk az övsömör után kialakult idegfájdalom (postherpeses neuropathia) csökkentésére, a herpes simplex (ajak herpesz vagy máshol jelentkező 1-2 herpeszes hólyagocska) lefolyásának gyorsítására, fokozott faggyútermeléssel járó bőrgyulladások (seborrhoea) és pattanásos bőr kezelésére, lábszár-, és egyéb bőrfekélyek gyógyítására, foltos kopaszodás befolyásolására. Vírusos szemölcsök, anyajegyek, értágulatok, daganatmegelőző állapotok és rosszindulatú daganatok kezelése ezzel a módszerrel tilos!

A kezelés menete:

A soft lézeres kezelés során a kezelendő bőrfelületet, vagy akupunktúrás pontokat sugározunk be lézer fénnyel. A kezelés fájdalmat egyáltalán nem okoz. Bizonyos időszakonként- az elváltozás jellegétől függően- a kezelések megismételendőek.