HPV - szűrés

Humán Papilloma Vírus

A HPV - azaz Humán Papilloma Vírus - az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó.

A HPV több módon is terjedhet, de a méhnyakrák kialakulásának szempontjából fontos ún. genitális HPV típusai többnyire szexuális úton adódnak tovább. A HPV nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja. Eddig több, mint 130 típusát azonosították. Daganatkeltő képességük alapján magas, közepes és alacsony kockázatú csoportba sorolódnak.

A HPV vírussal a nők és a férfiak nagy többsége találkozik élete folyamán, azonban a fertőzés csak átmeneti, így ritkán okoz betegséget. A fertőzöttek 5-10%-ánál azonban tartós fertőzés alakul ki.

Egyik csoportjuk fertőzésének következtében jönnek létre a kéz és láb szemölcsös megbetegedései ,vagy a nemi szervek, és azok környékén lévő szemölcsök. Másik csoportjuk hozhatja létre a "rák-előtti" állapotot, és idézhet elő rosszindulatú daganatot. A bőrön jelentkező elváltozások rendszerint könnyen észrevehetők, eltávolíthatók, azonban a gondos kezelés ellenére is nagy számban kiújulnak. A méhnyakrák-szűrés kapcsán találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a mikroszkópos vizsgálat, vagy a citológiai kenet során felvetődik a HPV-vírus fertőzés gyanúja, és ekkor célszerű a HPV típusának meghatározása, hogy valójában rosszindulatúságot képes-e okozni az adott HPV törzs, azaz a magas kockázatú típushoz tartozik-e.

A HPV-fertőzöttség legtöbbször tünetmentes, és napokig, hónapokig, akár évekig is elhúzódhat a vírusfertőzés lappangási ideje. Fontos, hogy a HPV-kórokozó tünetmentesen is megfertőzheti a partnert!

A HPV-vizsgálathoz szükséges mintavétel a megszokott nőgyógyászati vizsgálat keretében történik, kellemetlenséggel nem jár. Sajnos jelenleg a HPV fertőzés kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatásos gyógyszer. A HPV-vírus 4 típusa elleni védekezésre kifejlesztett oltóanyagok már Magyarországon is hozzáférhetők.


borgyogyaszat

MEDCONNEXUS

GYÓGYÁSZATI KÖZPONT

H-1181 Budapest Üllői út 419.

Telefon: +36 1 291-0539
+36 1 290-0921

E-mail: info@medconnexus.hu

webdesign: honlaprendeles.hu